Σπουδή στο Σκάκι

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα

Φίλες, φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες,

Φίλε αναγνώστη, Φίλη αναγνώστρια, αυτό το μικρό πόνημα που κρατάς στα χέρια σου, μη φανταστείς πως είναι τίποτα σπουδαίο.

Ένα ταπεινό βαρκάκι είναι, το μεγάλο ταξίδι θα το κάνεις μόνος ή μόνη. Κανένα βιβλίο στον κόσμο, δεν μπορεί να σε διδάξει σκάκι από μόνο του.Η απομνημόνευση και η παπαγαλία, δεν βοηθούν αν δεν υπάρχει, η προσωπική εκτίμηση και κρίση. Μόνο σαν μια πυγολαμπίδα μέσα στο σκοτάδι, μπορεί να σου χρησιμεύσει. Όταν θα εντοπίσεις τα λάθη που υπάρχουν στις σελίδες του, τότε είναι βέβαιο πως έχεις ξεκινήσει το ταξίδι της αναζήτησης. Το άθλημα αυτό, που καλείται Σκάκι, ξεδιπλώνει αβασάνιστα, την πολυπλοκότητα της ζωής, τις δυσκολίες και τη δύναμη της δημιουργίας. Μαθαίνεις αυτά που κανένα άλλο άθλημα δεν είναι ικανό να σε διδάξει. Βλέπεις τη φωτιά να σε τριγυρίζει και συ πρέπει να βρεις τρόπο να τη σβήσεις, ν’ αντέξεις τη λαίλαπα της φλόγας κι αν μπορείς να βγεις αλώβητος, με τις μικρότερες απώλειες… Νοιώθεις το φόβο, ακριβώς απέναντί σου, ακούς την ανάσα του, μαθαίνεις αργά μα σταθερά, πως πρέπει να τον αντιμετωπίσεις.

Κάθε παρτίδα κι ένα καινούριο ξύπνημα, ένα νέο κλωνάρι φυτρώνει στο δέντρο της γνώσης, που φύτεψες μέσα σου. Θα περάσει καιρός και η πρώτη κόρη της ψυχής, η Ψυχραιμία θα σ’ αγκαλιάσει στοργικά και δεν θα σ’ εγκαταλείψει ποτέ. Δίπλα της το Θάρρος διώκτης του φόβου θα σ’ οδηγεί, διαλύοντας τα σκοτάδια της άγνοιας. Έπειτα η Μνημοσύνη, ολοκάθαρη και απαλλαγμένη άπ’ τις γήινες σκουριές, θα φωτίζει συνεχώς κάθε σου βήμα, κάθε σου πράξη στο εξής, γίνεται για συγκεκριμένο σκοπό. Μαθαίνεις να έχεις σωστή κρίση, να ξεχωρίζεις τα δόλια δίχτυα της Απάτης, όσο αθέατα κι αν είναι.

Φίλε, Φίλη, γύμνασε το πνεύμα σου διασκεδάζοντας, χάρισε το δώρο της γνώσης στον εαυτό σου και το σπουδαιότερο, αδιαφόρησε για την ήττα, είναι μόνο μια μάχη χαμένη που αν την αναλύσουμε, θα μας δείξει τις παραλήψεις μας, τις αδυναμίες και τα λάθη μας.

Ταπεινά με εκτίμηση

ΤΑΚΙς ΤΖΙΒΑς

Σχολιάστε