Ανθηδών

Πάλι κι απόψε μου ’λαχε, να πιω πικρό ποτήρι

δεμένος σε χρυσή κλωστή, σε ξένο ουρανό

άψυχο σώμα και η πληγή δεν άνθισε ακόμα.

Ψυχή ελαφίνα, πού γυρνάς; πες μου πού ταξιδεύεις

και του ανέμου οι πνοές, θλιμμένα ψιθυρίζουν

άρρητα Θεία μυστικά, του Ζέφυρου τραγούδια.

Αγριοπούλι, που πετάς στη σκοτεινή Νεφέλη

πάνω στου Κύκνου τα φτερά, τη φυλακή αγναντεύεις.

Λίγα λόγια από τον ποιητή

Η Ανθηδώνα αποτελεί ένα ταξίδι σε στιγμές αγωνίας, πόνου και περισυλλογής. Ένας διάλογος που κάνουν κάποιες στιγμές όλοι οι άνθρωποι. Ψάχνουμε τα εσώβαθα μας, να βρούμε τα φλεγόμενα μονοπάτια.

"Πες μου ψυχή, τι έφταιξα και πάντα τυραννιέμαι;". Μα η ψυχή, άλλοτε περίτρομη, κάποτε κουρασμένη, ψάχνει να βρει το δρόμο που οδηγεί στην ανάσταση και απάντηση δεν έχει...

Εγκλωβισμένη στην ύλη και τις επιταγές της, προσπαθεί να φθάσει στο φως. Ένας διαρκής πόλεμος, ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως. Αυτό που θα επικρατήσει, αφήνει πίσω σημάδια, ίχνη. Ακολούθησε τα... σαν τον Θησέα στο λαβύρινθο.

Πολλά σημάδια του έργου, καρτερούν το δικό σου αγνάντεμα, κρατούν σφιχτά τα μυστικά, τα δικά σου μυστικά. Βρες τις φλεγόμενες κλωστές και κάνε το ταξίδι.

Το κλειδί είναι το ΦΩΣ. Αφουγκράσου... Άκουσε τους ψιθύρους του δικού σου "Γέροντα". Μόνος ή μόνη, καλείσαι τους ίππους να δαμάσεις, όχι με βία, αλλά με υπομονή, σύνεση, καλοσύνη. Η γενναία ψυχή, κάποια στιγμή περνώντας από "άνυδρες ερήμους" κι απόκρημνους γκρεμούς, οδηγώντας τους ίππους της, θα βρει το σωστό δρόμο.

Μα η ψυχή που δε θα τα καταφέρει, θα παραμείνει εγκλωβισμένη στην ύλη και ο άνθρωπος θα δοκιμάζει συνεχώς το μαστίγιο της δυστυχίας.

Πολλά στοιχεία του έργου αυτού, έχουν πηγή έμπνευσης, την αρχαιοελληνική γραμματεία. Προσπάθησα την Πλατωνική σκέψη να την τυπώσω όσο πιο απλά γίνεται, χωρίς να περιορίσω τις έννοιες και τα μηνύματα των ιδεών αυτών.

Είναι ένας μονόλογος - διάλογος με τον "Γέροντα, Φύλακα Άγγελο" με όντα αόρατα που καθένας μας έχει βαθειά στη ψυχή του.

Δεν γνωρίζω αν τα κατάφερα. Εσείς θα το κρίνετε αυτό κι ελπίζω να μην σας απογοητεύσω. Εύχομαι καλή μελέτη.

Με τιμή προς όλους εσάς, ταπεινά με σεβασμό και αγάπη.<.p>

Τάκις Τζίβας<.p>

Σχολιάστε